Ναοί της περιοχής Περιβολίων & Μισιρίων.

1. Ι. ναός Αγίων Αναργύρων.



Ο Ναός των Αγίων Αναργύρων, βυζαντινού ρυθμού, είναι ο νέος ενοριακός ναός των Περιβολίων. Η θεμελίωσή του έγινε το 1977 και το οικονομικό βάρος της αποπεράτωσής του έχουν σηκώσει, σχεδόν εξολοκλήρου, οι κάτοικοι των Περιβολίων. Οραματιστής του μεγάλου αυτού έργου είναι ο παπά Σταύρος Τζαγκαράκης, ο οποίος ευτύχησε να το δει να αποπερατώνεται. Στο ισόγειο του ναού υπάρχει το πνευματικό κέντρο της ενορίας, στο οποίο πραγματοποιούνται το σύνολο των πολιτιστικών και όχι μόνο εκδηλώσεων της περιοχής των Περιβολίων. Σε διπλανό χώρο, που παραχώρησε η ενορία, βρίσκονται και τα νέα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Περιβολίων-Μισιρίων «Εμμ. Παχλάς».

Ο ναός των Αγίων Αναργύρων, που γιορτάζει την 1η Ιουλίου, είναι τρίκλιτος. Το βόρειο κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Αλέξανδρο (30 Αυγούστου) και το νότιο στον Άγιο Θεόδωρο τον Τήρωνα (17 Φεβρουαρίου).

Εντυπωσιακό είναι και το καμπαναριό του ναού το οποίο αποτελεί κατασκευή και δωρεά του Περβολιανού Νίκου Νικολίνταη.


2. Ι. ναός Αγίου Νικολάου.



Ο δίκλιτος ναός του Αγίου Νικολάου, που γιορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου, υπολογίζεται ότι χτίστηκε τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Το νότιο κλίτος του είναι αφιερωμένο στον Άγιο Χαράλαμπο και γιορτάζει στις 10 Φεβρουαρίου. Ο ναός είναι συνδεμένος με τις χαρές και τις λύπες των παλιών Περβολιανών, μιας και παλαιότερα, πριν ανεγερθεί ο ναός των Αγίων Αναργύρων, στον Άγιο Νικόλαο και στον Άγιο Γεώργιο γίνονταν όλα τα μυστήρια και οι θρησκευτικές τελετές της περιοχής. Στον αύλειο χώρο του ναού υπήρχε το πρώτο κοιμητήριο των Περιβολίων.


3. Ι. ναός Αγίου Τίτου.



Ο ναός του Αγίου Τίτου, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Γηροκομείου Ρεθύμνου, γιορτάζει στις 25 Αυγούστου. Ανήκει στο ίδρυμα του Γηροκομείου και είναι βυζαντινού ρυθμού. Χτίστηκε το 1970 από τον τότε μητροπολίτη Ρεθύμνου Τίτο Συλλιγαρδάκη.


4. Ι. ναός Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.



Ο ναός αυτός, που αναγέρθηκε πρόσφατα, γιορτάζει στις 29 Ιουνίου, αποτελεί το νέο ενοριακό ναό της ενορίας Μισιρίων. Η θεμελίωσή του έγινε το Νοέμβριο του1994 και ο ρυθμός του μεγάλων διαστάσεων ναού είναι βασιλική με τρούλο. Στο υπόγειό του θα δημιουργηθεί το πνευματικό κέντρο της ενορίας.


5. Ι. ναός Κοίμησης της Θεοτόκου.



Ο ναός αυτός, που βρίσκεται εντός του ξενοδοχείου Creta Palace στα Μισίρια, κατασκευάστηκε το 1989 και γιορτάζει στις 15 Αυγούστου. Παρόλο που βρίσκεται σε ιδιωτικό χώρο, έχει παραχωρηθεί στην ενορία Μισιρίων. Ο ρυθμός του είναι βασιλική μοντέρνας αρχιτεκτονικής, όπως επίσης και το καμπαναριό του. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν οι κατάγραφοι με αγιογραφίες τοίχοι του ναού.


6. Ι. ναός Αγίας Πελαγίας.



Ο ναός της Αγίας Πελαγίας γιορτάζει στις 4 Μαΐου. Είναι ένα τυπικό μονόχωρο εξωκλήσι και βρίσκεται στη νότια πλευρά των Μισιρίων μέσα στους ελαιώνες της περιοχής. Παρόλο που δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για την ιστορία του, εικάζεται ότι χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα.



7. Ι. ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.



Ο ναός αυτός είναι ιδιωτικός και βρίσκεται στα Μισίρια, κοντά στο Ειδικό Σχολείο. Χτίστηκε από την Ευαγγελία Μαρούλη το 1998, στη μνήμη του πατέρα της Μιλτιάδη που σκοτώθηκε στη γερμανοκατοχή. Γιορτάζει στις 25 Μαρτίου. Λόγω των πολλών αφιερωμάτων του ναού, η κα Μαρούλη αποφάσισε να χτίσει άλλο ένα μικρό παρεκκλήσι, δίπλα στον κυρίως ναό, αφιερωμένο στους Αγίους Πάντες, στο οποίο έχει τοποθετήσει πλήθος εικόνων και αφιερωμάτων.


8. Ι. ναός Αγίου Ιωάννη (Ριγολόγου).



Ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Ριγολόγου βρίσκεται στα ανατολικά όρια των Μισιρίων, κάτω από τη γέφυρα του Πλατανιά. Χτίστηκε περίπου το 1700, την περίοδο της τουρκοκρατίας και γιορτάζει στις 29 Αυγούστου. Τα εγκαίνιάτου έγιναν το 1972, από τον τότε Επίσκοπο Ρεθύμνου Τίτο Συλιγαρδάκη. Σύμφωνα με την παράδοση, εκτός από τους Έλληνες τιμόταν και από τους Τούρκους, οι οποίοι θεραπεύονταν από τα ρίγη και τον πυρετό, που την εποχή εκείνη βρίσκονταν σε έξαρση εξαιτίας των ελών που υπήρχαν στην περιοχή.


9. Ι. ναός Υπαπαντής του Χριστού.



Ο ναός της Υπαπαντής του Χριστού, που γιορτάζει στις 2 Φεβρουαρίου, βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο στην περιοχή Παπούρα Μισιρίων. Είναι μια απλή μονόχωρη βασιλική και κατασκευάστηκε το 1962 από το σύλλογο ραπτών Ρεθύμνου, όπως μαρτυρά η μαρμάρινη πλάκα που βρίσκεται στην είσοδο του ναού. Εγκαινιάστηκε το 1972 από τον τότε επίσκοπο Ρεθύμνου Τίτο Συλιγαρδάκη.


10. Ι. ναός Αγίου Γεωργίου Περιβολίων.



Ο δίκλιτος ναός του Αγίου Γεωργίου, στην αρχική του μορφή, φαίνεται ότι κατασκευάστηκε στα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ίσως και παλαιότερα. Το βόρειος κλίτος, που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο γιορτάζει στις 23 Απριλίου. Το νότιο, που είναι αφιερωμένο στους Άγιους Τέσσερις Νεομάρτυρες του Ρεθύμνου, οι τάφοι των οποίων βρίσκονται στον αύλειο χώρο του ναού, γιορτάζει στις 28 Οκτωβρίου. Ο ναός αποτέλεσε το καθολικό παλαιάς μονής, που το 1685 αποτέλεσε εξαρτηματικό μετόχι της μονής Αρκαδίου. Μέσα στο ναό υπάρχει παλιά αχρονολόγητη εικόνα του Αγίου Γεωργίου, που όμως εκτιμάται ότι κατασκευάστηκε το 16ο ή 17ο αιώνα. Επίσης, υπάρχει παλιά εικόνα των Τεσσάρων Μαρτύρων, που κατασκευάστηκε το 1859. Μετά την ανέγερση του ναού των Αγίων Αναργύρων, ο ναός του Αγίου Γεωργίου χρησιμοποιείται κυρίως ως κοιμητηριακός.


11. Ι. ναός Αγίου Ιωάννη & Κωνσταντίνου και Ελένης.



Ο δίκλιτος αυτός ναός βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της περιοχής των Περιβολίων και χρησιμοποιούνταν ως ενοριακός ναός από την ενορία Μισιρίων. Το βόρειο κλίτος του ναού, που είναι αφιερωμένο στον Ιωάννη τον Πρόδρομο γιορτάζει στις 7 Ιανουαρίου. Όπως αναφέρεται στη μαρμάρινη κτητορική επιγραφή που βρίσκεται πάνω από την κεντρική είσοδο του ναού, κατασκευάστηκε το 1952 με δαπάνη των αδελφών Χρυσής και Στέλλας Σιράγα προς τιμήν του αδερφού τους Ιωάννη, που το Μάιο του 1941 εκτελέστηκε από τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές. Το νότιο κλίτος του ναού, που κατασκευάστηκε το 1965 από τις ίδιες αδερφές Σιράγα, είναι αφιερωμένο στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη και γιορτάζει στις 21 Μαΐου.


12. Ι. ναός Αγίου Διονυσίου.



Ο ναός του Αγίου Διονυσίου βρίσκεται στην περιοχή Κόρακα Καμάρα και οικοδομήθηκε το 1950. Είναι χορηγία του φαρμακοποιού Ευάγγελου Νησιανάκη και της συζύγου του Μαρία προς την ενορία Περιβολίων. Στο τέμπλο του ναού υπάρχουν τρεις εικόνες του μεγάλου βυζαντινού αγιογράφου Φώτη Κόντογλου.


13. Ι. ναός Ζωοδόχου Πηγής.



Είναι ο γνωστός σε όλους ναός της Παναγίας στα Καστελλάκια που γιορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου, οι κάτοικοι όμως των Περιβολίων τη γιόρταζαν και τη γιορτάζουν ως Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου. Ο ναός σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε τα χρόνια της ενετοκρατίας, ενώ μετά τη γερμανοκατοχή έχει ανακαινιστεί δυο φορές, με τελευταία το 1981από τον παπά Σταύρο Τζαγκαράκη, οπότε χτίστηκε και το δωμάτιο – αποθήκη βόρεια της εκκλησίας.


14. Ι. ναός Αγίου Παντελεήμονα.



Ο ιδιωτικός ναός του Αγίου Παντελεήμονα, που γιορτάζει στις 27 Ιουλίου, βρίσκεται στην οδό Ακαδημίας, στα νότια της περιοχής των Μισιρίων, στο δρόμο προς Χρωμοναστήρι. Κατασκευάστηκε το 1996 από τον Ελευθέριο Βασιλακάκη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου