Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Ο όρος «αχυράνθρωπος» (straw man) είναι ένας βαθύτατα πολιτικός όρος. Αναφέρεται σε ανθρώπους μειωμένων πολιτικών προσόντων, με αδύναμη, ρηχή προσωπικότητα και χαμηλή αυτοεκτίμηση, που κάποια παράκεντρα εξουσίας ή οικονομικά συμφέροντα τον τοποθετούν σε κάποια θέση ευθύνης ώστε να ελέγχουν τον ίδιο και κατ’ επέκταση όλο το σύστημα, εξυπηρετώντας, ουσιαστικά, τα δικά τους συμφέροντα.

Ο «αχυράνθρωπος» δεν έχει δική του άποψη αλλά άγεται και φέρεται από τρίτους. Οι αποφάσεις του δεν είναι προϊόν δικής του βούλησης, αλλά επιβάλλονται, είτε από μεμονωμένα άτομα, είτε από ομάδες ατόμων. Η πολιτική τους σταδιοδρομία, συνήθως, είναι βραχεία και η ημερομηνία λήξης της εξαρτάται από τον πολιτικό σχεδιασμό που έχουν κάνει τα συμφέροντα που τον έχουν επιβάλλει. Με απλά λόγια, δηλαδή, είναι αναλώσιμος. Η πολιτική ιστορία καταγράφει τον «αχυράνθρωπο» με τους μελανότερους χαρακτηρισμούς, ασχολούμενη, ουσιαστικά, όχι με τον ίδιο αλλά με αυτούς που τον επέβαλλαν και τα κίνητρά τους.

Τον «αχυράνθρωπο» περιβάλλουν, συνήθως, άνθρωποι «ιντριγκαδόροι», αριβίστες, χαμηλού πολιτικού βεληνεκούς. Επειδή οι ίδιοι δεν μπορούν να σταθούν ως επικεφαλής, λόγω μειωμένων προσόντων, συντάσσονται πίσω από τον «αχυράνθρωπο» και από το παρασκήνιο εκτελούν τα δικά τους, ιδιοτελή, σχέδια. Ενίοτε, μάλιστα, τους επιβάλλουν οικονομικοί και πολιτικοί κύκλοι, για να εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα.

Η παγκόσμια αλλά και η ελληνική ιστορία έχει καταγράψει δεκάδες περιπτώσεις «αχυρανθρώπων», που ως διάττοντες αστέρες «ήλθον και απήλθον», χωρίς κανείς να τους θυμάται ή να τους αναγνωρίζει. Αυτό που μένει από αυτούς είναι τα συμφέροντα που εξυπηρέτησαν…

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
polu swsta!!! to provlhma einai oti oi axuranthrwpoi den to kseroun kai nomizoun oti paragoun ergo! etsi tous kanoun na pisteuoun oi diaforoi paratrexamenoi!
enas axuranthrwpos pou pairnei h pou tou dinoun tis euthunes einai panta kai pantou xrhsimos!!!!!!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Οι αχυράνθρωποι αυτοί πως γίνονται βουλευτές κλπ μήπως με αχυρανθόψηψους από αλλους αχυράνθρωπους ανάλογης λογικής?

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου